Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním cookies (viz Podmínky používání). Cookies jsou nutné pro fungování webu. Rozumím

O nenápadném zloději v našem životě: Stres - co dokáže a jak se mu bránit

img 09. Červenec 2015

Od australského specialisty na meditaci pro FirstClass.cz

Žijeme ve výjimečné době, naprosto odlišné od jakékoli předchozí na naší planetě. Cestujeme auty, přeplněným metrem, letadly, používáme mobily, počítače, sledujeme filmy na obrovských obrazovkách a jsme aktivní na sociálních sítích. Za jediný den jsme vystaveni tolika stimulům, kolik jich naši předci před 300 lety zažili za celý život.

Množství požadavků, které jsou na nás kladeny v práci a doma, se zvyšuje každý den. Démonem v příběhu moderního života je stres. Nenápadný zloděj nám krade rodinu, přátele, kolegy i to nejlepší, kým jsme. Všichni víme, že je třeba vyvážit účinky stresu. Ale abychom mohli jakéhokoli nepřítele porazit, musíme mu nejdříve porozumět.

Takže, co je stres? Jsou to lhůty, hypotéka, diáře, zkoušky, nutnost včas odvést děti na kroužky? Zdá se, že ano, ale to není stres. Toto všechno jsou pouze výzvy a my ve skutečnosti výzvy milujeme. Život bez výzev je nudný a neuspokojivý.

Dovolte mi nabídnout Vám přesnou definici stresu: Stres je, když je na nás kladen požadavek na změnu či přizpůsobení se, a my nemáme energii mu vyhovět. Pokud je mysl přetížena, nedokáže se přizpůsobit situaci a tělo odpovídá reakcí „útěk, nebo útok“, čili stresovou reakcí. Naši dávní předci díky této užitečné reakci přežili – šlo o okamžité zrychlení metabolismu, aby mohli zabít lva, který je ohrožoval, nebo mu mohli naopak utéct. Díky tomu přežili, vrátili se domů do jeskyně, pohráli si s dětmi, pomilovali se u ohně a spali celou noc, od soumraku do úsvitu.

lev

Některé okamžité tělesné projevy stresové reakce, které jsme podědili po předcích:

  • Srdeční tep se zrychluje pro zvýšení aktivity – pro útěk.
  • Krev se zahušťuje – abychom tolik nekrváceli v případě, že nás lev kousne.
  • Krev se přesouvá ze středu těla do končetin – abychom mohli bojovat nebo utéct.
  • Uvolňuje se koktejl hormonů pro zrychlení reakce a, což je velmi zajímavé, snižuje se schopnost myslet – není čas na filozofii.
  • Jenže pro nás jsou zde i dlouhodobé účinky stresu na naše zdraví: 
  • Infarkty. 
  • Vysoký krevní tlak. 
  • Zažívací problémy a další dysfunkce břišních orgánů. 
  • Hormonální nerovnováha. 
  • Rakovina. 
  • Neschopnost jasně myslet nebo rozhodovat.

pracant

A kde je lev v našem životě dnes? Je na každém rohu, v práci i vztazích. Trpíme chronickým vyčerpáním, které se stalo běžným, a zároveň rozrušeným metabolismem, který je neustále v režimu „útěk, nebo útok“. Cena, kterou za to platíme my, naše rodiny i náš svět, je nevyčíslitelná.

Existuje pouze jediná věc, která odstraňuje účinky stresové reakce a přílišné stimulace. Jaká?

Tou jedinou věcí, která odstraňuje účinky stresové reakce a přílišné stimulace, je: odpočinek. Hluboké snížení metabolismu.

Snad všichni jsme někdy zkoušeli bojovat proti stresu jinak – skleničkou alkoholu, dlouhým ostrým během nebo sexem. To vše nám pomáhá cítit se na chvíli lépe, ale neodstraňuje to důsledky stresu. Také zkoušíme spát kvalitním spánkem, ale nedaří se nám to. Řešením na tyto nadměrné požadavky moderního života je skutečně spolehlivý přístup k hlubokému odpočinku. Spolehlivým myslím to, že ho můžeme použít kdekoli jsme a jakkoli se cítíme. Hluboký odpočinek znamená, že je hlubší než náš nejhlubší spánek. A to nám může nabídnout správná meditace.

objetí dekou

Cokoli, co snižuje náš metabolismus, nám umožňuje odstraňovat uložené napětí způsobené stresem. Pomalá procházka v přírodě, pomalý dlouhý dech, horká koupel, nedělní četba na gauči.

Všichni jsme zažili ten rozdíl po noci, kdy se opravdu dobře a dlouze vyspíme. Náš seznam úkolů je pořád stejně dlouhý, hypotéka je stejná, šéf pořád stejně strašný, ale my to bereme lépe, méně nás to rozčiluje.

žena sní

Některé účinky odpočinku – sníženého metabolismu:

  • Tělo přejde z režimu „útěk, nebo útok“ do režimu „zůstaň a hraj si“, kdy si užívá života.
  • Uvolnění napětí ve svalech a orgánech, díky sekreci jiných hormonů.
  • Odstranění „vzpomínek na nebezpečí“, neboli potřeby být ve střehu, z nervového systému.
  • Normalizace tělesných funkcí jako jsou srdeční tep, krevní tlak a zažívání.
  • Zvýšení schopnosti jasně vyhodnotit naše okolí.

potřásání rukou

Jsme zkrátka více „přítomní“. Jakkoli dokonale máme rozvinuté dovednosti v práci nebo ve vztazích doma, bez PŘÍTOMNOSTI našeho odpočatého a uvolněného nervového systému nebudou tyto dovednosti dobře využity. Je to jako řízení auta ve stavu, kdy jsme unaveni. Můžeme říci, že nemáme čas meditovat, ale to, co tím ve skutečnosti říkáme, je, že náš stav vědomí nám neumožňuje efektivně řídit náš čas.

Odpočaté tělo nám dodá jasnost vědomí. Takže upřednostněme odpočinek, kdykoli je to možné, to je nejlepší investice v aktivním životě. Se stabilitou získanou díky odpočatému a citlivému nervovému systému si můžeme užívat dnešní neustále se měnící svět.

Australan Tim Mitchell učí Védskou meditaci (spolehlivý přístup k hlubokému odpočinku) po celém světě a v poslední době zejména v Evropě a v Praze. Právě vede kurzy v Praze se svým manažerem a překladatelem Tomášem Reinbergrem.

Did you like the article? Recommend it to others.

Comments article

Archive

Next events

sun 21. 4. - wed 24. 4. 2024 Meditation course

sun 2. 6. - thu 6. 6. 2024 Meditation course

sun 15. 9. - wed 18. 9. 2024 Meditation course

sun 3. 11. - wed 6. 11. 2024 Meditation course

sun 8. 12. - wed 11. 12. 2024 Meditation course

Order lecture
Partners:

Another contacts:

Google+